Statsministerkandidaten Stefan Löfven råkade använda ordet zigenare i stället för nyordet rom två gånger i ett radioinslag. Vips så var hela kopplet av det historielösa mediefolket på honom med anklagelser ur den välfyllda argumentkatalog av  hånande och förklenande invektiv som ständigt står till deras förfogande.
Integraionsminister Ullenhag läxade upp Löfven varvid den blivande statsministern (?) gjorde som de flesta somm råkar ut för drevet en pudel. Kenneln är förmodligen snart full av pudlar. Möjligen sker ett och annat nytillskott i den efter valet.
Det som upprör mig mest är dock Ullenhag i detta sammanhang, Han kommer från en klassisk akademikermiljö i Upppsala med högt meriterade föräldrar. SJälv är han också akademiker men inte på samma nivå som föräldrarna. Han bor på Östermal i en diplomatvårning.
Löfven blev växte upp i en vanlig arbetarfamilj i Ådalen hos fosterföräldrar. Så småningom blev han svetsar och visade sig i sin personlighet ha egenskaper som förde honom till slut till ordförandeskapet i Metall. Kanske ett av Sveriges viktigaste fack. Där blev han så framgångsrik att han utsågs till partiledare och statsministerkandidat för Socialdemokraterna. Han har alltså levt hela sitt liv i verkligheten.
Men Ullehag med sin gynnade bakgrund och familjetradition skäms inte för att kritisera honom för att han råkat använda ordet zigenare i stället för det politiskt korrekta ordet rom. Ullehag  har förmodligen aldrig suttit med vid fokat i en byggfjutt eller i en fabriksmatsal. Och har han gjort det har han haft ett antal livvakter plus ytterligare uppvaktning med sig. Det finns en otäck överklassattityd som skrämmer mig hos en politiker av U:s typ. I sitt hyllningstal till romerna vid deras nationaldag så han bl.a. att det är romerna som byggt Sverige. Om han fortfarande lever i denna föreställning borde han sätta sig ner vid Löfvens fötter och behonom berätta om hur Sveriges arbetare och tjänstemän byggde landet för att kunna lämna efter sig ett samhälle som var bättre än det de själva växt upp i. 
Därför blir jag så upprörd när Ullenhags ofta obildade generation tycks betrakta alla de människor som inte delar PK åsikter som dummma och obildade. Som gammal liberal brukar jag inte ge min röst till (S). Men i dagsläget skulle det inte vara svårt att i valet mellan Ullenhag och Löfvén välja den erfarne svetsare och fackordföranden.

Kommentera

Publiceras ej