En upprörd insändare i en lokaltidning berättade att han utanför en skola upptäckte en grupp grabbar som var i förd med att förstöra cyklar i et cykelställ. När han sa åt dem att sluta blev han kallad rasist, gubbdjävel och liknande som numera hör till framtidshoppens vokabulär. OK, sa han då, jag går in till rektor och talar med honom. För sin egen sinnesfrids skulle borde han inte gjort detta. Rektor tog nämligen med emfas grabbarnas parti och förklarade hur svårt de hade det i detta sitt nya land. Så att förstöra andra cyklar var väl inget att bråka om. Ett litet pojksterck bara.
Nu läser jag med ökande förtvivlan våra politiska partiers förslag till en bättre skola. Helt plötsligt tycks de ha kommit på att varje elev har rätt till arbetsro i skolan.Så nu lyder budskapet. Arbetsro i klassrummet. Än har jag inte läst någonstans hur detta skall kunna bli verklighet. Nu sedan skolan blev kommunal saknar rektor det stöd som den statliga myndigheten kunde ge honom eller henne. I dagsläget däremot finns det politiker i "skolstyrelsen" som för allt i världen inte vill att någon rektor skall låtsas om att det är dålig ordning i klassrummet. Man har som bekant elevtillströmningen att tänka på. Dessutom kan några föräldrar som är väljare bli illa berörda och byta parti. Andra föräldrar kan börja hota och hata. Sedan finns det journalister i närheten som gärna vill skriva om en rasistisk eller homofob rektor. För inte så långe sedan fick en rektor i mellansverige sin bil
uppbränd av några arga elever därtill tydligen påhejade av några vuxna. Så arbetsro i klassrummet är tyvärr en from förhoppning till dess vi har rektorer med kurage och politiker som tänker mera på verksamheten de har ansvar för än sina möjligheter att bli omvalda.

Kommentera

Publiceras ej